Brambory

Že brambory mohou v sobě obsahovat také jed, jest snad každému dostatečně známo. A skutečně také již častěji se staly případy otravy  bramborami, když požívány byli v čase, když již ve sklepě sklíčily a bílé výhonky vyhnaly. Takové brambory nejsou k jídlu způsobilé a varujeme před nimi. Zralý brambor obsahuje škrob, něco bílkoviny, něco cukru, tuku a sodnaté soli. Nedostatek bílkoviny chrání brambory před hnilobou, takže snadno dají se přes zimu uschovati. Brambor chutná z jara méně nežli v zimě nebo na podzim a proto, že hlíza, připravuje se z jara ku klíčení, proměňuje jistou část škrobu v dextrin. Brambory dají se nejrozmanitějším způsobem připravovati a k pokrmům přidávati. Máme je v polévce, k masu, k pečením a kde scházejí tam jich postrádáme. Brambor prý se nikdy nepřejí. Samy o sobě ovšem k výživě nedostačují, hlavně rekonvalescentům nemůžeme je často nebo výhradně podávati, neboť složenina tohoto jídla nemá dostatečné látek výživných, aby tělo posilniti mohla. Také osobám, které mnoho denně sedí, není radno jich, zvláště večer, ve větším množství podávati. K bramborám nutno přidávati taková jídla, kterými by byl kryt nedostatek hmot dusíkatých a tuků, tedy  : maso, luštěniny, máslo, zelí, slaninu. Brambory mohou se přidávati i do těsta a pečivo nabývá jimi pěknému vzhledu a lepší chuti.

Vyhledejte si sen podle abecedy

A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Babiččin snář