Bylinář - domácím rádcem

Adonis. Růžička Mariina

Kořen černě vyhlížející užíván bývá na více místech náhradou nebo i neznalosti na místě pravé čemeřice a také tak prodáván a doporučován jakožto prý d ...

Anis

Anisem kořeníme pokrmy, cukroviny, pečivo i rosolky. Osvěžuje činnost zaživadel a jest dobrým domácím lékem proti větrům  a bolení břicha. I při ...

Ananas

Roste divoce v Jižní Americe i tropických krajin, u nás pěstuje se k vůli ovoci, které však nehonosí se takovou chutí jako v domácím svém kraji, nemá ...

Artičoky

Artičoky ve Francii i u nás pěstují se jako zelenina. Lusky, nežli uzrají, se uřezávají, vaří a požívají jako salát. Artičoky jsou velmi výživné, ač s ...

Bez

Květ bezu užívá se jako lék pro pocení, obsahuje těkavý, ve vodě rozpustný olej a zvláštní látku, která zbarvuje odvar na hnědo, dodává mu chuti nakys ...

Borůvky ( Černé jahody )

Černé jahody mají v sobě kyselinu jablečnou, citronovou, cukr, gummu a bílkovinu. Zavařené borůvky v mírném množství požité jsou neškodny,ač skoro vžd ...

Brambory

Že brambory mohou v sobě obsahovat také jed, jest snad každému dostatečně známo. A skutečně také již častěji se staly případy otravy  bramborami, ...

Broskev

Broskev chutná nad míru příjemně a chladí. Při zahřátém žaludku může však způsobiti křeče, koliku nebo průjem. Osoby slabého žaludku nejlépe učiní, kd ...

Cibule

Obyčejná cibule slouží nám za pokrm, koření i lék. U židů byla oblíbeným jídlem národním. Cibule má mnohem ostřejší zápach a chuť nežli česnek a ...

Citron

Ovoce, jež na trh přichází, jest kyselé. Citron jest bledý, hladký a veliký, je-li z Messiny, má tenkou kůru a stlačíme-li jej, není těstovitý. Čím je ...

Čaj

Čaj jest jedovatá rostlina právě tak jako tabák. Ale přes to staly se jeho listy hledaným zbožím a zdomácněly ve všech téměř rodinách. Ovšem sluší pod ...

Čemeřice

Kořen čemeřice voní poněkud nepříjmeně, chuť jest z počátku nasládlá, potom ostře dráždivá, štiplavá a trochu zahořklá. Obsahuje ostrou měkkou kůru a ...

Česnek

Česnek vyznačuje se zvláštním, pronikavým zápachem a nasládlou však ostrou chutí. Čerstvý česnek obsahuje mnoho těkavé silice, která je žlutá a na kůž ...

Fík

Smyrenský fík jest nejlepší. Fíky ve věncích jsou druch  nejšpatnější. Fík má se v ústech jen rozplynouti, má býti sladký a ne mdlý. V Turecku př ...

Heřmánek

Květ heřmánku má silnou vůni, která mnohému jest příjemnou. Chuť má kořenitou, hořkou a účinkuje léčivě. Lid užívá heřmánkových květů jako thé. Působí ...

Hořčice

Hořčice rozeznáváme dva druhy : černou a bílou. Slovem hořčice rozumíme obyčejně semena této rostliny, jichž se všeobecně užívá co koření. Hořčice úči ...

Hřebíček

Dobrý hřebíček má barvu temně červenohnědou, jest křehkým, příjemného zápachu, palčivě kořenité, ostře hořké chuti. Hřebíček dráždí zažívadla a oběh k ...

Chmel

Chmel má plody podobné šiškám, které po dozrání obalují se žlutým práškem. A tento prášek jest nejdůležitější součástí této rostliny, neboť účink ...

Chřest

Chřest podporuje vyměšování moči, již propůjčuje zvláštního zápachu. Bylo-li ho požito větší množství, zbarvuje moč krví a způsobuje krvácení heamorrh ...

Jahody

Jahody jsou ovocem občerstvujícím, jež v mírném množství snadno ztrávíme. Osoby krevnaté a cholerické mohou jahody užívati s dobrým prospěchem. Jíž v ...

Jalovec

Jalovec dozrává vždy jednou za dvě léta. Proto nalézáme na keři jalovce černé a zelené plody současně. Plody chutnají nasládle a na rozžhaveném uhlí v ...

Kmín

Kmínu užívá se jakožto koření do všemožných jídel, do sýra, chleba, kyselého zelí, polévky atd. Kmín povzbuzuje trávení a jest dobrým lékem proti větr ...

Kokain ( koka )

Kokain jest výtažek rostliny zvané koka. Listy rostliny té jsou prostředkem osvěžujícím a posilňujícím. Žvýkají-li se, chrání před únavou a sílí tělo. ...

Kozalec

Kozalec užívá se v našich kuchyních ku kořenění pokrmů, hlavně k polévkám a omáčkám. Povzbuzuje chuť k jídlu a dráždí mírně žaludek k trávění, ocet a ...

Kozlík ( kořen )

Nervosní osoby pijí thé z kořene  tohoto, který snadno poznáme dle pronikavého odporného zápachu. Kyselina obsažená v kořenu valerianovém těší se ...

Křen

Křen pochází z Jižní Evropy, pěstuje se však již skorem všude a jest velice oblíbeným kořením. Jest to kořen rostliny latinsky zvané Armoracia rustica ...

Macoška

Macošku zná asi každý z našich čtenářů a mnohý snad pěstuje ji ve vlastní zahradě a oblibuje si ji nad ostatní květy, aniž by věděl, že macoška ode dá ...

Malina

Malina chutná příjemně, nakysle sladce a voní. Čerstvé ovoce nebo zavařenina cukrem oslazená jest pochoutkou. Ze šťávy připravuje se limonáda, která o ...

Marjánka

Květ i listy této rostliny mají zvláštní vůni, hořkou, mírně palčivou chuť a chovají velké hořké látky i jakousi silici. V kuchyni slouží marjánka jak ...

Máta peprná

Máta peprná

Listů této rostliny užívá se jako léku proti křečím, porušenému trávenía vždy, kdykoliv jde o povzbuzení činnosti cév a tišení nervů. Lék tento povzbu ...

Mateřídouška

Mateřídouška

Kdož by neznal mateřídoušku! Vůně této rostlinky jest tak milá a rostlinka sama tak něžná, že nemožno je ji u cesty přejíti, aby oko na ni nepadl ...

Medvědice, Kostrounek

Medvědice, Kostrounek

Kostrounek (Medvědice lékařská) vyskytuje se u nás velmi hojně na všesovištích a v sosnových lesích. Listy, které právě jsou lékem, podobají se listům ...

Mech, lišejník islandský a irský

Mech, lišejník islandský a irský

Účinek mechu tohoto je sílivý a živný. Má chuť slizovitě hořkou, poněkud svíravou, podněcuje vyměšování sliznice, což nejlépe pozoruje se na dychadlec ...

Vyhledejte si sen podle abecedy

A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Babiččin snář