Jalovec

Jalovec dozrává vždy jednou za dvě léta. Proto nalézáme na keři jalovce černé a zelené plody současně. Plody chutnají nasládle a na rozžhaveném uhlí voní silně balsamicky. Požité účinkují mírně, dráždivě, hlavně na zažívadla a sliznici. Kromě toho povzbuzuje výpotek a vyměšování moči. Povidla z plodů jsou dosti z hustau žívaným lékem. Při dně a hostci užívá se jalovce k vykuřování. S octem a střídkou bývá kladen na čelo při bolení hlavy. Žvýkati jalovec jest zdrávo, neboť sliznice žaludeční se posiluje a žene na moč. V nakažlivém vzduchu užívá se ho co ochranného prostředku. I Kneipp ve svém spise (Léčení vodou ) doporučuje užívání jalovce, jakožto nejúčinnějšího léku žaludečního.

Vyhledejte si sen podle abecedy

A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Babiččin snář