Čemeřice

Kořen čemeřice voní poněkud nepříjmeně, chuť jest z počátku nasládlá, potom ostře dráždivá, štiplavá a trochu zahořklá. Obsahuje ostrou měkkou kůru a hořkou silici. Černá čemeřice jest dobrým  projímadlem a dráždí k zvracení, v malých dávkách jest dobrým prostředkem k posílení střev a dolních části lidského organismu. Při zácpě lze ho s výsledkem použiti a taktéž při všech zastaralých nemocech žaludečních. Také dobrým léčivem při žloutence, ztvrdnutí jater a vodnatelnosti, dále při dlouhotrvajících vyrážkách. Škoda, že všeobecně tak málo se užívá. Podává se obyčejně buď v prášku nebo lihovém výtažku, řidčeji v odvaru nebo tunktuře. I ve zvěroléčbě užívá se čemeřice dosti zhusta a to u koní, hovězího dobytka a ovcí při zácpě tvrdošijné, u ovcí kromě toho i při motolici.

Vyhledejte si sen podle abecedy

A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Babiččin snář